Next Topic.....

masih belum ada idea :-)

28.1.10

:.Bulan.:.Moon.:


Dua pic kat atas ni aku snap sekitar tengah malam 23.01.10 sebab aku macam terpesona dengan limpahan cahaya bulan yang bersinar terang di langit malam. Using canon SLR, aku snap sepuas hati pic bulan...Yang kat bawah ni pulak, pic bulan terbaru yang aku snap...



gambar bulan 28.01.10 snap using canon SLR

Kat bawah ni RAW pic bulan yang aku snap pakai camera. Yang kat atas tuh dh crop n zoom supaya keindahan bulan dapat dilihat dengan lebih jelas. Best usha bulan, suasana pun sunyi je. Selain bulan, korang semua boleh tengok planet Marikh. Bersinar terang malam ni Marikh, arah timur. Senang nak spot dengan mata kasar. Cari je Marikh kat sebelah timur, lihat objek yang bersinar terang berwarna oren kemerah-merahan....itulah Marikh, jiran Bumi yang paling hampir, dan paling banyak dikaji oleh manusia. Oh ya...jangan lupa esok, 29.01.10 marikh akan berada pada kedudukan paling hampir dengan Bumi. Inilah peluang untuk mencerap Marikh dengan lebih jelas. So, kepada stargazer.....jangan lupa standby :-)

Imej apa yang anda dpt tafsirkan dari gambaran di bawah? lakaran yang sama tapi dalam dua keadaan yang berbeza...

4 comments:

ummuaimi said...

Cantik gambar. Orang tua-tua kata ada imej orang tua bongkok kat bulan. Yang mana satu ye?

ateh said...

syukran...
hurm, kalau diperhatikan betul2 mmg ada imej seakan org tua bongkok.

cuba terbalikkan imej bulan tu kebawah, dan perhatikan...

kalau imej bulan tuh diterbalikan ke kanan, dt dilihat imej seekor arnab pula :)

krulayar said...

'KIAMAT DAN KEADAANNYA'

http://www.scribd.com/doc/36025155/Surat-Kepada-Yang-DiPertuan-Agong-Dan-Mufti-Mufti

kelana fana said...

subhanallah..sggh menakjubkan^^