Next Topic.....

masih belum ada idea :-)

28.12.08

Kedudukan Bulan

Perhatikan kedudukan bulan dalam gambar-gambar di bawah. Gambar ini di ambil dalam tempoh masa selang 4 hari, pada waktu yang sama iaitu jam 0052hrs.

Kedudukan bulan pada 24.12.2008 0052hrs.
Dapat dilihat bulan berada agak jauh dari matahari pada arah tenggara, dan berada diantara Mars dan Saturn dalam formasi hampir selari. Kelihatan juga Antares hampir di bahagian timur bulan, di samping Spica muncul diantara bulan dan Saturn.


Kedudukan bulan pada 29.12.2008 0052hrs.
Dalam gambar di bawah ini, jelas kelihatan bulan telah mengubah posisinya dan kini berada 17 darjah ke barat laut matahari, menyertai Mercury dan Jupiter. Bulan telah jauh meninggalkan Antares.


Dari kedua-dua gambar di atas, dapat ditafsirkan bahawa, kesemua planet2 berada dalam kedudukan tersendiri. Perhatikan kedudukan planet-planet Saturn, Mars, Mercury, & Jupiter yang berada di bahagian yang sama dalam tempoh masa tersebut (tetapi pada magnitud yang berlainan). Ini menunjukkan planet-planet itu sedang mengorbit matahari pada orbitnya.

Antares dan Spica kelihatan pada tempat yang sama pada magnitud yang hampir sama. Ini kerana jarak kedua-dua objek itu yang sangat jauh dari bumi, menyebabkan pergerakannya terlihat agak perlahan dari bumi. Bulan pula amat dekat dengan bumi, jadi pergerakannya terlihat amat ketara sekali.

No comments: